• 1

Niets is zo leuk als samen muziek maken. Daarom kun je bij Excelsior al na 3 maanden muziekles meespelen in het leerlingenorkest.

Het leerlingenorkest bestaat uit muzikanten (vanaf 8 jaar) die net begonnen zijn met het bespelen van een instrument en die het leuk vinden om met andere kinderen samen muziek te maken in een orkest. 

Naast de muzieklessen die je volgt bij de muziekschool of een particuliere docent, speel je wekelijks samen met de andere muzikanten in het leerlingenorkest onder leiding van een dirigent. Het is onze ervaring dat de combinatie van muziekles en deelname aan het leerlingenorkest het speelplezier en de vaardigheid op het instrument vergroten. Na een paar maanden geeft het leerlingenorkest al haar eerste concert! 

Repetitie
Het leerlingenorkest repeteert op donderdag van 18.00-18.30 uur onder leiding van Arjan Rutten in de Dialoog, Raadhuisplein 4 Ermelo. 

Contact
Meer informatie over het leerlingenorkest kunt u verkrijgen via jeugdcoördinatoren Ans Schuppert en Yolanda Speelman of mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Welkom op de website van Christelijk Harmonieorkest Excelsior uit Ermelo. Excelsior is een bruisende muziekvereniging van en voor Ermelo. Op een gezellige manier willen wij jong en oud de mogelijkheid bieden om muziek te maken en deel te nemen aan het verenigingsleven van Excelsior. Naast de concerten die we zelf organiseren zijn wij als vereniging ook regelmatig van de partij bij activiteiten in het dorp, zoals Koningsdag, Dodenherdenking en Fête de l'Musique.

Koninklijke erepenningDe vereniging is opgericht in 1893. Bij het honderdjarige bestaan heeft de vereniging (op 30 april 1993) de koninklijke erepenning ontvangen van Hare Majesteit de Koningin. Nu, bijna 125 jaar later bestaat Excelsior nog steeds en staat de combinatie van gezelligheid en het samen muziek maken nog altijd hoog in het vaandel. Excelsior is een vereniging die voor elke soort muzikant iets te bieden heeft. Het maakt niet uit of je een ervaren of een beginnende muzikant bent, voor een ieder is er wat wils. Voor de muzikant die net is begonnen, is het leerlingenorkest een goede leerschool. Hier worden de eerste beginselen van het muziek maken en het samenspelen in een orkest aangeleerd. Dit orkest vormt een goede opstap naar het jeugdorkest, waarin muzikanten spelen die al enige ervaring hebben. De ervaren muzikant is van harte welkom bij het harmonieorkest.

Bent u geïnteresseerd in de verschillende onderdelen van Excelsior? Komt u gerust vrijblijvend luisteren of meedoen op donderdagavond in de theaterzaal van De Dialoog waar tussen 18.00 en 22.00 uur verschillende orkesten van de vereniging actief zijn. Tevens nodig ik u graag uit om één van onze concerten en/of optredens te bezoeken. Veel informatie is op de website te vinden. Wanneer u nog andere vragen heeft, kunt u vanzelfsprekend contact opnemen met één van de bestuursleden. 

Graag tot ziens!

Rolf van den Hoek
Voorzitter Excelsior Ermelo

Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. Daarom is de jeugd bij Excelsior heel belangrijk. Het jeugdorkest is de kweekvijver voor het harmonieorkest van de vereniging. Het doel is dan ook om de jonge, soms ook oudere, muzikant te motiveren voor harmoniemuziek en om de disciplines van het samenspelen in een orkest onder de knie te krijgen.

Als je al wat langer speelt, kun je instromen in het Jeugdorkest. Er is geen minimale of maximale leeftijd, wel moet je al enige ervaring hebben op je instrument. De muziekstukken worden zorgvuldig samengesteld zodat iedere muzikant voldoende uitdaging heeft. Het repertoire varieert van klassiek tot popmuziek, er wordt voornamelijk muziek gespeeld die prettig in het gehoor ligt. Naast de optredens van het Jeugdorkest tijdens Fête de la Musique, optredens bij verzorgingstehuizen en het Najaarsconcert, heeft zij ook uitwisselingen met andere jeugdorkesten en speelt zij maandelijks mee met het harmonieorkest.

Het jeugdorkest is niet alleen bedoeld voor jeugdige leden. Ook volwassenen kunnen toetreden tot het jeugdorkest om als orkestmuzikant te worden opgeleid. Samen muziek maken is leuk voor alle leeftijden.

Repetitie
Heb je muziekles van een docent of ben je thuis in je eentje bezig met een instrument en lijkt het je wat? Kom eens op donderdag- avond kijken of meespelen in de Dialoog van 18.30-19.30, Raadhuisplein 4 Ermelo. 

Contact
Voor alle zaken aangaande het jeugdorkest en het volgen van muzieklessen bij één van onze docenten, kunt u ook contact opnemen met jeugdcoördinatoren Ans Schuppert en Yolanda Speelman via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Het harmonieorkest van Excelsior verzorgt onder leiding van dirigent Arjan Rutten diverse concerten in Ermelo en omstreken. Het orkest telt op dit moment rond de 35 muzikanten. Iedere donderdagavond wordt er door de leden van jong tot oud samen gerepeteerd op de muziekstukken die ten gehore worden gebracht tijdens de optredens. Gemiddeld treedt het orkest 8 keer per jaar op bij diverse gelegenheden zowel in Ermelo als daarbuiten. Het harmonieorkest neemt minstens 1 keer per jaar deel aan een concours of festival. Ook staan het Oranjeconcert en Najaarsconcert jaarlijks vast in de verenigingsagenda. Daarnaast zorgt het harmonieorkest regelmatig voor de muzikale omlijsting tijdens dorpsactiviteiten.

Het repertoire van het orkest is zeer gevarieerd. Bij ieder concert wordt er weer naar gestreefd om een zo gevarieerd programma te laten horen. Muziekstukken die voor de luisteraars prettig zijn om naar te luisteren en die voor de muzikanten een individuele uitdaging bieden om zichzelf te verbeteren. Zo worden er (licht) klassieke stukken gespeeld maar ook concertwerken, pop, film en marsmuziek staan met regelmaat op het programma.

Kortom, Excelsior staat voor plezierig musiceren! 

Repetitie
Bent u geïnteresseerd? Kom vrijblijvend kijken of meespelen tijdens een repetitie van het harmonieorkest op donderdagavond van 19.45-22.00 uur in de Dialoog, Raadhuisplein 4 Ermelo.

Contact
Wilt u meer informatie over het harmonieorkest neem dan contact op met de voorzitter Rolf van den Hoek. 

We hebben gemerkt dat er een behoefte is aan een muzikale (orkest)opleiding voor beginners. Vooral voor de jeugdige aspirant muzikanten ontbreekt het aan een orkestopleiding waar naast de theorie ook het samenspelen in een orkest op speelse wijze wordt gecombineerd. Om in deze behoefte te voorzien, is Excelsior in 2009 gestart met een leerlingenorkest dat zich speciaal richt op de aspirant muzikant met geen of geringe muzikale opleiding (vanaf 8 jaar). Dus heb je altijd al willen weten hoe het is om trompet, hoorn, trombone, dwarsfluit, hobo, klarinet, saxofoon of slagwerk te leren bespelen? Dan is Excelsior op zoek naar jou!

Ieder jaar starten we met een nieuwe groep beginnende muzikanten. Naast het volgen van muziekles bij één van onze docenten, repeteer je ook wekelijks in het leerlingenorkest. Zodra je langer dan 3 maanden les hebt op je instrument kun je in principe op ieder moment instromen.

Weet je nog niet welk instrument je leuk vindt of bij jou past? Wij kunnen je helpen bij je keuze. Speciaal voor nieuwe leerlingen wordt er jaarlijks een open repetitie gehouden zodat alle instrumenten uitgeprobeerd kunnen worden. Ook ben je van harte welkom om eens bij een repetitie van het leerlingenorkest te komen kijken. 

De aanschaf van een instrument kan een behoorlijke uitgave zijn. Om hierin tegemoet te komen en om te bekijken of uw zoon of dochter echt verder wil met muziek maken, kunnen instrumenten, indien voorradig, tegen een kleine jaarlijkse vergoeding worden gehuurd van de vereniging. Of anders is er ook de mogelijkheid om bij een muziekwinkel een instrument te huren.

Contact
Voor meer informatie over het volgen van muziekles en het leerlingenorkest kunt u contact opnemen met onze jeugdcoördinatoren. 

Arjan Rutten (1977) heeft aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam hoorn gestudeerd. Hij volgde zijn lessen voor docerend/uitvoerend musicus bij Jacob Slagter, solohoornist van het Koninklijk Concertgebouworkest en volgde masterclasses bij een wereldberoemd hoorniste, Marie-Luise Neunecker. In 2004 voltooide hij met goed gevolg de masteropleiding.

Na zijn conservatoriumopleiding is Arjan als dirigent aan de slag gegaan bij fanfareorkest Maris Sonores uit Biddinghuizen. Naast het dirigent zijn, speelde Arjan als hoornist bij verschillende beroepsorkesten waaronder het Koninklijk Concertgebouworkest en de Koninklijke Luchtmachtkapel.

In 2007 keerde Arjan terug bij Harmonieorkest Excelsior Ermelo, de vereniging waar hij in zijn tienerjaren vele jaren muzikant is geweest. Sindsdien heeft hij de muzikale leiding over het leerlingen- en jeugdorkest. Halverwege 2010 is Arjan tevens benoemd tot dirigent van het Harmonieorkest. Zijn doel is om op een zo'n hoog mogelijk niveau muziek te maken waarbij voorop staat dat met veel plezier en enthousiasme te werk dient te worden gegaan.

Verder is Arjan momenteel werkzaam als docent klein en zwaar koper en heeft hij zijn eigen lespraktijk.